Oorsprong

De oorsprong van Champrobert gaat terug tot de Romeinse tijd toen het gebied rond Bibractum (het huidige Bibracte) het strijdtoneel was tussen Keizer Augustus en Vercingetorix, de leider van de Gallische opstand tegen de Romeinen. Uit die tijd stamt ook de marmergroeve onder aan de helling (waar nu een klein meertje is). In het museum bij Bibracte is op de maquette over de Romeinse tijd Champrobert al aangegeven. De regio kenmerkt zich door veel historische nalatenschappen uit die tijd. Zo is er in Autun (het vroegere Augustodonum, vernoemd naar Keizer Augustus) nog steeds een amfitheater. Ook in Autun vindt u de “Janus tempel“, gewijd aan een van de Romeinse goden.

Verder is de Morvan natuurlijk ook bekend van de “Chemins de St. Jacques” (bedevaart naar Santiago de Compostella), met als een van de belangrijkste vertrekpunten Vezelay waar u nu de basiliek La Madeleine (werelderfgoed Unesco) kunt bezoeken en, wanneer u het treft, de novicen nog prachtig Gregoriaans kunt horen zingen in de romaanse kerk.
Iets ten oosten van de Morvan, langs de A6, liggen de stadjes Cluny en Brancion die het zeker waard zijn om een keer bezocht te worden. Cluny vanwege het bekende benedictijnenklooster en Martailly-les-Brancion vanwege zijn compleet in middeleeuwse stijl bewaard gebleven gebouwen.

Tempel

Zeker ook de moeite waard van een bezoek zijn de boeddhistische tempel bij La Boulaye (Temple des Mille Bouddhas) en de Gallo Romaanse stad Nevers met zijn kathedraal en hertogelijk paleis. Voor de sportievelingen zijn er talloze wandelroutes uitgezet (een boekje met wandelingen is in het huis aanwezig), kan men fietsen, paardrijden of wildwaterkanoën.

De Morvan heeft vele meren. De bekendste zijn ongetwijfeld Lac-de-Panneciere en Lac de Settons waar men kan zwemmen of windsurfen.